Klasszis rendezvények

Nyugdíjszerviz - Több mint 30 százalékot zuhantak a magyar nyugdíjak a GDP-hez viszonyítva

Több mint 30 százalékot zuhantak a magyar nyugdíjak a GDP-hez viszonyítva

Időpont
Vendég

Süle-Szigeti Bulcsú és Karácsony Mihály

Süle-Szigeti Bulcsú és Karácsony Mihály

Süle-Szigeti Bulcsú és Karácsony Mihály

Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke | Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor pénzügyi elemzője

Ajánló

A 13. havi nyugdíj éves szinten nézve körülbelül egy 8 százalékos emelésnek felel meg. A problémát az okozza, hogy a magyar nyugdíjak kizárólag az inflációt figyelembe véve nőnek, így nem tartalmazzák a modernizációból fakadó plusz költségeket. Például a netezés, a mobiltelefonozás terheit, amelyek nélkül lassan egyszerűbb ügyintézéseket sem lehet elvégezni. Nem véletlen, hogy az elszegényedés az időskorúak között annál nagyobb, minél régebben mentek nyugdíjba. Ezt a problémát orvosolja némileg a gyakran használt úgynevezett svájci indexálás, amikor a bérek növekedését is figyelembe veszik a nyugdíjak emelésekor. Az ugyanis ökölszabály, hogy a bérek rendszerint jobban növekednek az inflációnál, jobban tükrözik a piaci folyamatokat, mint önmagában az inflációs index.

Tervezett további témák:

  • Mire számíthatnak nyugdíjba vonuláskor azok, akik magánnyugdíj pénztártagok maradtak?
  • Mennyivel számíthatnak kevesebbre (százalékosan) az állam által nyújtott nyugdíjnál?
  • Sokan a nyugdíjba vonulás előtt döntenek úgy, hogy visszatérnek az állami rendszerbe, mert jobban járnak. Tényleg jobban jár az, aki visszalép az állami nyugdíjrendszerbe?
  • Lépéskényszer a magyar nyugdíjrendszerben, ez mit jelent?
  • Az Európai Unióban 2021-ben a nyugdíjakra átlagosan a hazai össztermék (GDP) 12,9 százalékát fizették ki a tagállamok. Meddig tartható a magyar 7 százalék?

Jelentkezzen most!