Klasszis rendezvények

Klasszis Klub Závecz Tiborral

Nézze meg a videót!

Időpont
Vendég

Závecz Tibor

Závecz Tibor

Závecz Tibor

ügyvezető igazgató
ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet

Videó

Ajánló

A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője július 10-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Bár aznap már bő egy hónapra leszünk az önkormányzati és európai uniós választásoktól, lesz mit megbeszélnünk, gondoljunk csak Magyarország július 1-jétől ketyegő uniós elnökségére. Szokás szerint azonban természetesen nemcsak mi, hanem Önök is kérdezhetnek Závecz Tibortól, ehhez ezúttal is elég lesz egy ingyenes regisztráció.

A közvélemény-kutatások mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. Választások idején különösen, az olyan, rendszerváltás óta nem látott politikusi berobbanás, mint amilyet a Novák Katalin pedofilbotrány miatti lemondása után Magyar Péter produkált, pláne.

A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet a június 9-ei önkormányzati és európai parlamenti (EP) választások előtt egy hónappal, május elején készített közvélemény-kutatása jól előrejelezte, mi fog történni. Hiszen az akkor prognosztizált 2,2 millióval szemben a Fideszre közel 2,05 milliónyian szavaztak az EP-választáson a teljes népességen belül, míg a Tisza Pártra 1,5 millió helyett mintegy 1,35 milliónyian – vagyis, mondhatni, ha az abszolút számok nem is, az arányok ugyanazok lettek.

A választások után általában lanyhul az érdeklődés a politika iránt, különösen, ha a következő voksolásra még csaknem két évet kell várni. Ám most e tekintetben is speciális helyzetet teremtett az, hogy Magyar Péter és a nevével fémjelzett Tisza Párt személyében hosszú idő után sikerült egy ellenzéki formációnak ennyire közel kerülnie a kormányzó Fidesz-KDNP-hez. 

Július 10-én, szerdán Závecz Tibor lesz a Klasszis Klub vendége
Fotó: ZRI Závecz Research

Vajon mi várható a 2026-os választásokig? Jól döntött-e ebben a helyzetben Magyar Péter, hogy az általa külön e célból megszavaztatott választóira hallgatva úgy döntött, felveszi az EP-mandátumát és legalább fél évig biztosan Brüsszelben fog politizálni? Nem fog hiányozni ez a hat hónap a párt további építéséből?

És mi lesz Budapesten, ahol a Tisza hajszálra ugyanannyi helyet (tízet) szerzett a Fővárosi Közgyűlésben, mint a Fidesz? Realitás-e a választások megismétlése, s ha igen, az új voksolás kinek kedvezhet, hozhat-e a június 9-ei, újraszámlálás után sem változóhoz képest más eredményt?

Ezekről is kérdezzük Klasszis Klubunk következő adásának vendégét, Závecz Tibort, a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetőjét. No meg arról, mennyire más a dolga egy közvélemény-kutatónak a két választás közötti időszakban.

A szokás szerint ezúttal is egyórásra tervezett beszélgetés során azonban nemcsak mi tesszük fel kérdéseinket Závecz Tibornak, erre olvasóinknak, nézőinknek is lesz lehetőségük az adás alatt chaten, valamint előzetesen, a klasszisklub@privatbankar.hu címre is elküldhetik kérdéseiket.

A július 10-én, szerdán 15:30-kor kezdődő rendezvényünk teljesen ingyenes, csupán egy regisztráció szükséges hozzá, melyet az alábbi linken tehetnek meg:

Regisztráljon most! >>>