Klasszis rendezvények

Klasszis Klub N. Rózsa Erzsébettel

Vendégünk volt a Közel-Kelet-szakértő - nézze meg a videót!

Időpont
Vendég

N. Rózsa Erzsébet

N. Rózsa Erzsébet

N. Rózsa Erzsébet

Közel-Kelet-szakértő
Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Videó

Ajánló

Klasszis Klubunk következő vendége N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet-szakértő lesz, akivel az Izrael-Hamász és az Izrael-Irán konfliktus hátteréről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgetünk.

Az elmúlt több mint hat hónap történéseit tekintve aligha túlzó az a megállapítás, hogy soha nem volt még olyan messze a fenntartható béke a Közel-Keleten, mint most.

Ön is kérdezhet N. Rózsa Erzsébettől

A tények röviden: tavaly október 7-én a palesztin Hamász átfogó terrortámadást hajtott végre Izrael ellen, amely következtében mintegy 1200 ember vesztette életét. A terroristák mintegy 250 főt foglyul ejtettek, közülük több mint 100 kiszabadult, mintegy 130-an továbbra is fogságban vannak, a többiek már nincsenek életben.

A válaszul indult és jelenleg is tartó izraeli hadműveletekben eddig több mint 34 ezer gázai palesztin vesztette életét helyi közlések szerint, többségük nő és gyerek. Több tízezer gyerek árván maradt, az épületek többsége károsodott vagy megsemmisült. Az övezetben helyszíni beszámolók szerint apokaliptikus viszonyok uralkodnak. Ciszjordániában eközben szintén nőtt a feszültség, több mint 400 palesztinnal végeztek az izraeli hatóságok október 7-e óta.  

Jogvédő csoportok háborús bűnökkel, civilek lemészárlásával és az éheztetés mint háborús fegyver bevetésével vádolják az izraeli vezetést, Dél-Afrika népirtás vádjával beperelte Izraelt a Nemzetközi Bíróságon, az amerikai egyetemeken pedig tüntetések törtek ki a palesztinok mellett. Izrael vitatja a vádakat.

Mindeközben a közelmúltban kisebb fegyveres konfliktus tört ki Izrael és Irán között, amely egy nagyobb, regionális háború veszélyét is magában hordozhatja.

Mi áll a gázai háború hátterében? Mi váltotta ki az október 7-i támadást? Miért nem hajlandó békét kötni a Hamász? Miért nem szüntette meg Gáza blokádját Izrael, és miért nem hajlandó feladni Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem megszállását? Mi a konfliktus történelmi háttere? Mennyire súlyos a helyzet a Gázai övezetben? Le lehet-e győzni a Hamászt, és ha igen, mi jön majd utána? Reális lehetőség-e az önálló palesztin állam létrejötte? Mi garantálhatja Izrael biztonságát? Mi Izrael és mi a palesztinok célja?  Mi Irán szerepe? Mi az a kompromisszum, amit mindkét fél elfogadna? És hogyan viszonyul mindehhez a magyar kormány? 

Többek között erről kérdezzük május 8-án, 14 órától online Klasszis Klubunkban N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet szakértőt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárát, a Világgazdasági Intézet munkatársát. Kérdezzen Ön is adás közben, vagy küldje el kérdéseit előzetesen a klasszisklub@privatbankar.hu címre!

A részvétel a május 8-i online klubalálkozón teljesen ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az online rendezvényre itt regisztrálhat >>