Klasszis rendezvények

Klasszis Klub - Bokros Lajos

Online klubtalálkozó - kérdezze Ön is Bokros Lajos korábbi pénzügyminisztert!

Időpont
Vendég

Bokros Lajos

Bokros Lajos

Bokros Lajos

közgazdász, egyetemi tanár

Videó

Beszámoló

Ajánló

Az Orbán-kormány mostani megszorításainak mértékét egyesek a névadó által 1995 márciusában beterjesztett Bokros-csomagéhoz hasonlíthatják. A Horn-kormány pénzügyi tárcáját vezetett közgazdász, egyetemi tanár Bokros Lajostól ugyanakkor egyebek mellett azt is megtudakoljuk, mi történhet, ha nem kapjuk meg az Európai Uniótól a helyreállítási alapból Magyarországra eső részt? Tényleg fenyeget államcsőd?

Túlzás nélkül állítható, aligha van ismertebb ember idehaza Bokros Lajosnál. A nevét viselő, 1995 márciusában meghirdetett csomag a mai napig szállóige, amelynek megítélése azonban – ahogyan az ilyen horderejű gazdasági intézkedések során lenni szokott – igencsak eltérő. Egyesek egyetértettek a Horn-kormányban napra pontosan egy éven át, 1996. február végéig pénzügyminiszterrel abban, hogy akkor nem volt más lehetőség, de voltak, akik túl radikálisnak tartották a pénzügyi megszorításokat, míg a pólus másik végén lévők ezt tartják az 1998-as választási vereség legfőbb okának.Bokros Lajos lesz Klasszis Klubunk következő vendége. Fotó: Facebook

Annak, hogy most felidéztük e több mint negyedszázaddal ezelőtti történést, az az apropója, hogy egyesek az Orbán-kormány tavaszi újrázását követően eddig végrehajtott megszorításokat – bár eufemisztikusan azt költségvetési kiigazításnak hívják – a Bokros-csomag intézkedéseihez hasonlítják. Hogy mennyire van igazuk, azt szerencsére a legilletékesebbtől, azaz magától Bokros Lajostól lesz szerencsénk megkérdezni, miután ő lesz Klasszis Klubunk következő, szeptember 8-ai adásának a vendége.

A beszélgetés során lesz idő átbeszélni a most vélhetően mindenkit érintő gazdasági problémákat. Mint például:

  • miért ilyen magas az infláció, lehetne-e alacsonyabb, s mit kellene, illetve lehetne tennie a kormánynak, illetve a Magyar Nemzeti Banknak azért, hogy a pénzromlás fékeződjön?
  • miért ilyen gyenge a forint, mire lenne szükség ahhoz, hogy erősödjön?
  • van-e esélye annak, hogy hozzájussunk az Európai Unió hozzájárulási alapjának Magyarországot megillető forrásaihoz?
  • egyetért-e a kata kinyírásával?
  • és az árstopokkal? Mi legyen azok sorsa?
  • jogosnak tartja-e a pedagógusok béremelési igényeit és milyen változtatásokat eszközölne az egészségügyben?

A mintegy egyórásra tervezett, online rendezvény időpontja: 2022. szeptember 8., 15.30. Az eseményen, amelyen Olvasóink is feltehetik kérdéseiket, ingyenes a részvétel, ugyanakkor regisztráció szükséges.