Klasszis rendezvények

Klasszis Klub - Surányi György

Online klubtalálkozó - kérdezze Ön is Surányi György korábbi jegybankelnököt!

Időpont
Vendég

Surányi György

Surányi György

Surányi György

egyetemi tanár, korábbi jegybankelnök

Videó

Beszámoló

Ajánló

Hónapról hónapra magasabbra hág az infláció, májusban már kétszámjegyűvé vált és még ki tudja hol lehet a vége? Erről is megkérdezzük Surányi György egyetemi tanárt, volt jegybankelnököt a Klasszis Klub következő, június 23-ai adásában. Meg természetesen arról, egyetért-e az MNB eddigi antiinflációs lépéseivel, a kamatemelések mértékével és ütemével, s azzal, hogy a forint valóban „pontosan ott van-e, ahol lennie kéne” – ahogy azt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter állította.

Nemcsak arra leszünk kíváncsiak, hogy ő milyen tényezőknek tulajdonítja a hazai infláció meglódulását, hanem arról is, megfelelően lépett-e fel az ellen az MNB, amelynek törvényben előírt feladata az árstabilitás megteremtése és fenntartása. Vajon nem kellett volna-e előbb elkezdeni a kamatemelést, s megfelelők voltak-e az eddigi mértékek? S ami valószínűleg most mindenkit érdekel: mire lehet számítani a közeljövőben, meddig mehet fel az infláció, mit tehet az ellen a kormány és az MNB? És mi lehet a forinttal, folytatódhat-e annak immár hosszú évek óta tartó trendszerű leértékelődése? 

A beszélgetés során természetesen szóba kerülnek majd a kormány kiigazításnak hívott, de megszorítónak tűnő intézkedései, a rezsicsökkentés, az árstopok és kamatstopok szerepe és jövője, kivezetésük esélye és hatásai. Valamint az, hogy reálisnak tűnik-e most, több mint két hónappal a választások után az EU-pénzekhez való hozzáférés. Végül, de nem utolsósorban természetesen az euróbevezetés is terítékre kerül.   

Mindezekre keressük tehát a választ Surányi Györggyel az Mfor-Privátbankár lapcsalád következő élő, interaktív eseményén – mely során nézőink is feltehetik a kérdéseiket – június 23-án, 15:30-kor.