Free cookie consent management tool by TermsFeed

Klasszis rendezvények

Klasszis Klub - Rácz András

Klasszis Klub Rácz Andrással

Időpont
Vendég

Rácz András

Rácz András

Rácz András

Oroszország-szakértő
.

Beszámoló

Videó

Ajánló

Már mintegy két hónapja annak, hogy az orosz tankok – számos elemző várakozásaira rácáfolva – bombázók és rakéták kíséretében megindultak Ukrajna ellen.

Az eddigi mérleg: becslések szerint több tízezer halott, köztük minimum több ezer civil áldozat, kőkorszakba visszabombázott városok, az egész világot megdöbbentő mészárlások és olyan mértékű erőszak, amilyenre a II. világháború óta talán csak a délszláv háborúban volt példa Európán belül.

Melyek Vlagyimir Putyin valódi céljai? Mennyire erős az orosz hadsereg, és joggal vádolják-e súlyos háborús bűnök előre kitervelt elkövetésével? Milyen hírforrásoknak hihetünk? Meddig bírhatja még az ukrán haderő? Mit akar elérni Putyin Ukrajnában, és megáll-e egyáltalán az ukrán határnál? Fennáll-e a veszély, hogy a mostani „proxy” háborúból közvetlen háború lesz a Nyugat és Oroszország között? Ki vagy mi állíthatja meg Oroszországot? Kinek az asztalán van a piros gomb? És hogyan lehet lezárni a háborút úgy, hogy azzal mindenki ki tudjon egyezni?

Ami pedig a hazai vonatkozásokat illeti:

milyen konkrét veszélyek leselkednek Magyarországra? Lehet-e potenciális célpont hazánk, és reális veszély-e a belesodródás? Jól teszi-e az Orbán-kormány, hogy tovább egyensúlyoz Kelet és Nyugat között? És meddig fűtünk még orosz gázzal?

A többi közt ezekre a kérdésekre keressük majd a választ  Dr. Rácz András Oroszország-szakértővel lapcsoportunk következő Klasszis Klub rendezvényén.

A Klasszis Klub következő vendége: Dr. Rácz András. Fotó: saját közlés

A történész  a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának egyetemi docense. Oktatási-kutatási területe Oroszország kül- , biztonság- és védelempolitikája, Belarusz kül- , biztonság- és védelempolitikája, az ukrajnai konfliktus, a „Befagyott konfliktusok” a  poszt-szovjet térségben, valamint Magyarország kül- és biztonságpolitikája a poszt-szovjet térség felé.

A mintegy egyórásra tervezett, online rendezvény időpontja: 2022. április 28., 15.30. Az eseményen, amelyen Olvasóink is feltehetik kérdéseiket, ingyenes a részvétel, ugyanakkor regisztráció szükséges.