Free cookie consent management tool by TermsFeed

Klasszis rendezvények

Klasszis Klub - Ligeti Miklós

Vendégünk volt a Transparency International Magyarország Alapítvány jogi igazgatója

Időpont
Vendég

Ligeti Miklós

Ligeti Miklós

Ligeti Miklós

jogi igazgató
Transparency International Magyarország

Videó

Ajánló

A Transparency International Magyarország jogi igazgatójával beszélgetünk az Mfor.hu-t és a Privátbankár.hu-t is megjelentető lapcsoport, a Klasszis Média következő, szeptember 7-én, csütörtökön online sorra kerülő adásában. A szervezet tevékenységi köre, a korrupció kutatása és leküzdése már kijelöli, melyek lesznek azok a kérdések, amelyeket körbejárunk. Mindenekelőtt azt, hogy elég lesz-e a július közepén az Európai Bizottságnak elküldött igazságügyi csomag az uniós pénzcsapok megnyílásához, de szóba kerül az Integritás Hatóság és a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia is.

Érdekes egybeesés, hogy a Transparency International (TI) Magyarország pont azon a napon tette közzé, hogy a még 2021-ben elindított közérdekű adatigénylési per megnyerésének köszönhetően a kormány elismerte, egyetlen darabot sem adtak el a 300 milliárd forintért megvásárolt lélegeztetőgépekből, amikor felkértük a szervezet jogi igazgatóját, legyen a beszélgetőpartnerünk a Klasszis Klubban.

Ligeti Miklóstól bőven lesz mit kérdezni, mivel sajnos az utóbbi időben a kormány sokat tett azért, hogy Magyarországot az Európai Unió legkorruptabb tagállamaként emlegessék. Január elején látott napvilágot a TI által az idén már 28. alkalommal elkészített, a világ legátfogóbb korrupciós felmérése, amely azt hozta ki, hogy az úgynevezett korrupció érzékelési index szerint Magyarország 2022-ben az uniós tagállamok korrupciós rangsorában a legutolsó lett.

Vajon van-e innen felfelé? Mit kéne tennie a kormánynak ahhoz, hogy ez a szégyen ne ismétlődjék meg és ezen a rangsoron (is) hazánk elinduljon felfelé? Van-e egyáltalán politikai akarat a hatalmon lévőkben a korrupció elleni fellépésre és ha igen, meddig tarthat a korrupció felszámolása?

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója lesz a Klasszis Klub következő vendége. Fotó: Youtube

A beszélgetés apropóját az adja, hogy a kormány július közepén elküldte az Európai Bizottságnak (EB) azt az igazságügyi csomagot, amely arra hivatott, hogy eloszlassa Brüsszelnek a bíróságok függetlenségével kapcsolatos aggályait, s így megnyílhasson az út ahhoz, hogy Magyarország hozzájusson az őt megillető uniós forrásokhoz. A július 31-én a miniszteri posztról távozott Varga Judit vezérletével elküldött csomagról úgy hírlik, azt az EB-ben első ránézésre alapos, jó minőségű munkaként minősítették. De hogy valóban célravezető-e, az legjobb esetben is csak októberben derülhet ki, akkor jár le ugyanis Brüsszel 90 napos válaszadási határideje – bár, ha lesz kérdése az EB-nek, az úgymond megállítja az órát.

Természetesen e csomagról és elfogadásának esélyeiről is kikérjük majd Ligeti Miklós véleményét. Valamint az Integritás Hatóságról, a Nemzeti Korrupcióellenes stratégiáról, a Völner-Schadl-ügyről.

A mintegy egyórásra tervezett beszélgetés során azonban nemcsak mi tesszük fel kérdéseinket a vendégünknek, erre olvasóinknak, nézőinknek is lesz lehetőségük az adás alatt chaten, valamint előzetesen a klasszisklub@privatbankar.hu címre is elküldhetik kérdéseiket.