Free cookie consent management tool by TermsFeed

Klasszis rendezvények

Klasszis Klub - Király Júlia

Megfékezhető az infláció? Mekkora lesz a kormány mozgástere? Király Júlia lesz a Klasszis Klub következő vendége

Időpont
Vendég

Király Júlia

Király Júlia

Király Júlia

magyar közgazdász, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, habilitált egyetemi tanár
.

Klasszis Klub találkozó - 2021.12.16. - Király Júlia

Beszámoló

Ajánló

Banki vezető tisztségébe került, hogy kiállt Márki-Zay Péter mellett. Ma már az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója. Nemcsak e minőségében kérdezzük Király Júliát a Klasszis Klub következő, december 16-ai adásában arról, győzelme esetén szerinte mit kellene tennie az ellenzéknek. Hanem arról is, hogy mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke, vajon milyen lépéseket tart indokoltnak a 14 éves csúcson lévő infláció lassítása érdekében.

Nagy port vert fel, amikor október végén napvilágot látott, hogy Király Júlia lemondott a KBC Bankban betöltött igazgatósági tagságáról. Miután fenyegető üzenetet kapott a belga tulajdonú hitelintézet a kormánytól amiatt, hogy megjelent és felszólalt Márki-Zay Péter utolsó kampányrendezvényén. 

Király Júlia lesz a vendégünk. Fotó: MTI
Király Júlia lesz a vendégünk. Fotó: MTI

Lemondását követően az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egyik gazdasági tanácsadójává választotta. Vajon szerinte mi most a legnagyobb probléma Magyarországon? Mit kellene az elsők között megtennie az ellenzéknek abban a bizonyos első 100 napban mindenképpen? Hozott olyan vívmányt az elmúlt 12 év, amit érdemes lenne megtartani, továbbvinni? Kell változtatni az uniós támogatások kezelésén? Vállalna kormányzati pozíciót?

Ezekre a fontos kérdésekre várjuk a választ Király Júliától, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter tanácsadójától, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnökétől a Klasszis Klub rendezvényünk következő adásában. Az Mfor-Privátbankár lapcsalád élő, interaktív közvetítésére – mely során nézőink is feltehetik a kérdéseiket – december 16-án, 15:30-as kezdéssel kerül sor.

Gazdasági szempontból talán most a legégetőbb kérdés a száguldó infláció kezelése. Király Júlia csaknem hat éven keresztül volt az MNB alelnöke, így érdekes lehet a véleménye arról, egykori munkaadója eddig megfelelő lépéseket tett-e a pénzromlás megfékezése érdekében, s ha nem, ő mit tett volna, illetve tenne másként. Egyáltalán, mekkora a mozgástere a jegybanknak? Lát esélyt a negatív reálkamat eltüntetésére, mi lehet ennek az ára? Mit vár a 2022-es évtől, mennyire lehet tartós az infláció a világban és idehaza? Ezekről is megkérdezzük Király Júliát.